-
.

 

 


 
"foto van Hilversum"
is een idee van
en wordt verzorgt door:
Jan Barnier
Hilversum
 
Foto van Hilversum
wordt mogelijk gemaakt door:
MCH
Hoge Larenseweg 3,
1221 AJ  HILVERSUM
telefoon 035-6832877
de speciaalzaak voor
modelspoor-

en miniatuurmodellen

surf naar
Modelbouw Centrum HilversumAbonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Alle foto's, tenzij anders vermeld, zijn van de maker van deze weblog:
Jan Barnier


Gebruik toegestaan mits bronvermelding:
Foto:  Jan Barnier,   www.fotovanhilversum.nl
en ik zou het leuk vinden even een mailtje van je te krijgen over hoe en waar je de foto hebt gebruikt.

Foto’s die geen eigen foto's zijn, niet gebruiken s.v.p.
Ik kan wel voor je overleggen met de maker, voor zover mogelijk
 
voor informatie mail naar:
 
sponsor

alle foto's van de verbouwing van het station Hilversum en de aanleg van de tunnel
kijk in het fotoalbum van:
Als wij nu verwachten, dat anderen, onze cultuur en gewoontes respecteren, dan is het misschien wel slim als wij dan van die anderen hun cultuur en gewoontes zeker respecteren.

 

 
en ook
 
 
 
meer foto's

Laatste reacties
Laatste artikelen
Op dinsdag 3 november werd ik in  de gelegenheid gesteld om uitgebreid foto’s te kunnen maken van een grote brandweeroefening in het centrum van Hilversum ( zie DudokFM-Nieuws ).
Natuurlijk beperk ik me dan niet alleen tot de brandweeroefening, maar maak natuurlijk ook meteen wat avondopnamen van het centrum van het oude dorp.
M’n eigen favoriet is de foto met het zicht op de s’Gravelandseweg met de Kei, feeërieke herfstkleuren vermengt met de straat- en etalageverlichting.
Ook ontkwam ik er niet aan om Museum Hilversum, ’t oude raadhuis op de foto te zetten, ook een nachtelijke inkijk in de Kerkstraat en de Schoutenstraat ontbreken niet en er is ( wel tijdens de brandweeroefening) een doorkijkje in de Oude Torenstraat.
Museum Hilversum ( 't oude raadhuis ) op de Kerkbrink
Lees meer...   (1 reactie)
De Hoge Larenseweg volgens Stevens
 
Uit de collectie van de ( zeg maar ) wereld beroemde Hilversumse fotograaf Jacques Stevens zijn een aantal foto’s geveild op een veiling in het Hilversumse raadhuis.
Een van die foto’s, hij hangt nu bij mij aan de muur, is een zeer bijzondere prent uit het jaar 1954 met daarop de kop van de Hoge Larenseweg.
De reden dat Jacques Stevens deze foto maakt was een gekantelde aanhangwagen van de drankenhandel die op deze plaats een depot had, bovendien zat de redactie van de Gooi- en Eemlander destijds een paar honderd meter verderop, dus erg ver hoefde hij er niet voor weg.
Kennelijk is de ( authentieke DAF-) aanhanger verkeerd geladen of gelost, en daardoor op de scheef lopende oprit omgekieperd.
Volgens buurbewoners werden in het pand flessen gereinigd, en inderdaad, uit de kapotte flessen lijkt geen limonade te zijn gelopen, de straat is helemaal droog.
Het pand van de drankhandel van de fa. Gesko bestaat niet meer, het laatst zat in dit pand Drukkerij de Nijverheid, het is begin jaren ‘80 afgebroken.
De trekkende vrachtauto staat voor de Hoge Larenseweg Nr 1, daar zit nu het atelier van Sandra Wood. Daarnaast, met het zonnescherm omlaag een, iets naar achter gelegen, woonhuis, dit huis is in de jaren ’60 afgebroken en er kwam nieuwbouw voor in de plaats en daar zit tegenwoordig Modelbouw Centrum Hilversum.
Daarnaast, met de 2 erkers op de bovenverdieping, de nummers 5 en 7, vrijwel onveranderd bestaan de panden nog steeds en daar zit nu Creatique.
Gezien het gezichtspunt van Jac Stevens moet de foto gemaakt zijn vanuit een slaapkamerraam op nr 4.
foto: Jacques Stevens  ( klik op de bovenstaande foto voor groter formaat )
 
Het Gooi en Ommeland ( zo heette de Gooi- en Eemlander toen nog ) schreef op 29 mei 1954 over dit ongeval:
Lees meer...   (5 reacties)
Dudok’s monument ver buiten Hilversum
 
Vorig jaar was de Afsluitdijk, die de kop van Noord-Holland verbind met Friesland, 75 jaar oud. Toen de afsluitdijk klaar was, in mei 1933, verrees er een monument op de plaats waar het laatste gat in de dijk werd gedicht. Het ontwerp van dit monument was van de hand van de Hilversumse stadsarchitect Willem Marinus Dudok.
ansichtkaart, bron en fotograaf onbekend
 
Zo midden tussen de watervlaktes hebben de elementen natuurlijk vrij spel met het bouwwerk en er trad ernstige betonrot op, de renovatie die in de jaren 2006 en 2007 werden uitgevoerd kwamen dan ook geen dag te vroeg, in 2006 meldde de bouwadviseurs dat als er niets zou gebeuren, het monument het volgende lustrum niet zou halen.
Het restaurant en de 25 meter hoge toren, waaruit het monument bestaan is dan ook grondig gerenoveerd en op 1 mei 2007 weer feestelijk opgeleverd.
 
Dudok tekende ook de plannen voor een uitbreiding van het bouwwerk met een groter restaurant en een museum in de periode 1952 – 1956, dit ontwerp is echter nooit uitgevoerd omdat de plaats waarop dit zou gebeuren hard nodig was voor verbreding van de snelweg.
 
De bezoeker kan het monument gratis bezoeken en de 25 meter hoge toren beklimmen, boven aangekomen is er een adembenemend uitzicht over de Waddenzee en het IJsselmeer.
Foto van Hilversum bezocht dit voor Hilversummers belangrijke Dudok bouwwerk in de zomer van 2009.
Lees meer...   (1 reactie)
Hilversum: WWII Communicatieknooppunt .....
.......voor Duitsers én voor Verzet
 
Met de 2e wereldoorlog bijna een pensioengerechtigde leeftijd achter ons kijkt jong en oud nog steeds terug op deze zwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis. Een tijd met tragische, maar ook met heroïsche momenten.
Hilversum heeft in deze periode een belangrijke rol gespeelt voor zowel de bezetter als voor de verzetter, een rol die in het bijzonder gedomineerd wordt door de communicatiesystemen die Hilversum toen al bood.
Al direct bij het uitbreken van de oorlog begrepen de Duitsers dat de radio, of liever gezegd het er van naar hun hand zetten, van levensbelang was. Op 15 mei viel de agressor Hilversum binnen en reed direct door naar de AVRO studio op de ’s Gravelandseweg om daar de controle over te nemen van de radio-uitzendingen.
 
Lees meer...   (5 reacties)
Laanstraatbuurtje: historische nieuwbouw
 
Een van de leukste projecten van de afgelopen jaren is wel de reconstructie van het historische Laanstraatbuurtje. Met de nieuwbouw van een dozijn huizen naar historisch voorbeeld is in de Hilversumse binnenstad een heel bijzonder stukje Hilversum gecreëerd.
Het initiatief is genomen door de Stichting Hilversum Pas Op! En de Gemeente Hilversum, samen hebben zij het plan ontwikkeld om het historische Laanstraatgebied in ere te herstellen.
Inmiddels zijn de plannen grotendeels gerealiseerd en is het een lust voor het oog.
Lees meer...   (1 reactie)
Unieke fotocollage van de Gooische Stoomtram
 
De vrije tijd van Hans Verwey, die op 16 augustus 2006 overleed, stond voor een groot deel in het teken van tram en trein. Met vrienden en kennissen ( o.a. binnen de NVBS ) ging hij op zoek naar bijzondere spoorwegmomenten in binnen- en buitenland.
Ook het spoor en tram gebeuren in het Gooi had zijn speciale belangstelling en als er iets bijzonders was, kon je Hans vaak daar vinden met zijn fotocamera.
Al eerder stond op deze site een prachtige kleurenfoto van een stoomloc die station Hilversum passeerde, een foto die ik persoonlijk van hem kreeg.
In zijn leven had Hans een grote documentatie verzameling opgebouwd van de Gooische Stoomtram, foto’s, krantenknipsels, kaarten, dienstregelingen, na zijn dood is dit gegaan naar Henk Brouwer en van Henk kreeg ik 2 unieke fotoalbum te leen die Hans had samengesteld.
Uit deze fotoboeken heb ik een selectie gezet in het fotoalbum van deze site.
Bij de normale onderwerpen en foto’s op deze site beperk ik me meestal tot Hilversum of Hilversum gerelateerde onderwerpen, de foto’s van de Gooische Stoomtram bestrijken het hele gebied waar deze reed, van Amsterdam tot Hilversum en alle tussengelegen stopplaatsen.
 
p.s. Kom van tijd tot tijd eens terug op deze site, want de collectie fotomateriaal van de Gooische groeit met de dag.
Lees meer...   (3 reacties)
Laapersveld: pompgemaal van Dudok’s hand
 
Een geliefde plaats voor wandeling, genieten van de natuur en verliefde stelletjes is het park aan het Laapersveld met de bijzondere vijver en beplanting.
Dit park vindt haar oorsprong in de eerste jaren van de vorige eeuw. Bij regenval stond het halve dorp blank en de Groest werd een onbegaanbare modderpoel, het duurde lang voor het water weer wegtrok. In die jaren zocht men een oplossing en die werd gevonden door de vijver aan het Laapersveld te graven, het graafwerk werd gedaan in de vorm van werkverschaffing.
Met uitgegraven zand werd gebruikt om de glooiing en het heuvelachtige landschap rond de vijver aan te leggen.
 
Bij de vijver kwam een pompgemaal, door W.M. Dudok ontworpen, dat 2 functies heeft, enerzijds het schone water wegpompen naar de Gooische Vaart en anderzijds het vuile rioleringwater naar de vloeivelden bij de Loosdrechtse heide.
Het, uit 1920 daterende, gemaal en de vijver, die Dudok samen met plantsoenmeester J.H. Meijer ontwierp, is inmiddels een rijksmonument.
Dit monument is opgenomen in de wandel- en fietsroutes zoals die te vinden zijn in het boekje “Leesbaar Hilversum” van Pieter Hoogenraad.
Lees meer...
Aan de Utrechtseweg, op nummer 63, staat een bijzondere villa, het binnenkort 100 jaar oude gebouw ( het dateert van 1911 ) van de hand van architect Johan Hendrik Willem Leliman ( 1878 – 1921 ) is voorgedragen als Gemeentelijk Monument.
Behalve deze Villa ’t Zuidereind heeft Leliman ook de villa Dennenrode aan de ’s Gravelandseweg ontworpen.
Leliman ontwierp niet alleen villa’s maar hij ontwierp nog een typische Nederlandse bouwwerk(je): De ANWB paddestoel, en als je met een beetje fantasie naar de daklijn van de villa kijkt, dan herken je er de paddestoel in
 
Lees meer...   (2 reacties)
Kerkelanden is een van de jongste wijken van Hilversum, in de wijk wisselen flatgebouwen, jong groen, speels gelegen rijtjeshuizen, waterpartijen en kunst zich af op een manier zoals dat eigenlijk in alleen in Hilversum kan.
Op een koude februari morgen, met temperaturen rond het nulpunt, geeft dat mooie beelden van bevroren vijvers en kale bomen die een doorkijk gunnen naar de erachter gelegen bebouwing.
Lees meer...   (4 reacties)
De winter van 2009 begint met een lekkere vorstperiode, dat betekend schaatsplezier op de smalle ijzers voor de sportieve inwoners van het Gooi maar ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken.
Als je over de Vreelandsweg rijdt met aan de ene kant de "Wijde Blik"en aan de ander kant de Ankeveense Plassen, dat is het genieten van prachtige vergezichten over de bevroren watervlaktes.
Lees meer...   (1 reactie)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl