-
.

 

 


 
"foto van Hilversum"
is een idee van
en wordt verzorgt door:
Jan Barnier
Hilversum
 
Foto van Hilversum
wordt mogelijk gemaakt door:
MCH
Hoge Larenseweg 3,
1221 AJ  HILVERSUM
telefoon 035-6832877
de speciaalzaak voor
modelspoor-

en miniatuurmodellen

surf naar
Modelbouw Centrum HilversumAbonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Alle foto's, tenzij anders vermeld, zijn van de maker van deze weblog:
Jan Barnier


Gebruik toegestaan mits bronvermelding:
Foto:  Jan Barnier,   www.fotovanhilversum.nl
en ik zou het leuk vinden even een mailtje van je te krijgen over hoe en waar je de foto hebt gebruikt.

Foto’s die geen eigen foto's zijn, niet gebruiken s.v.p.
Ik kan wel voor je overleggen met de maker, voor zover mogelijk
 
voor informatie mail naar:
 
sponsor

alle foto's van de verbouwing van het station Hilversum en de aanleg van de tunnel
kijk in het fotoalbum van:
Als wij nu verwachten, dat anderen, onze cultuur en gewoontes respecteren, dan is het misschien wel slim als wij dan van die anderen hun cultuur en gewoontes zeker respecteren.

 

 
en ook
 
 
 
meer foto's

Laatste reacties
Laatste artikelen
60-jarige keert terug naar Hilversum
Op Hemelvaartsdag, 13 mei 2010, is een oudje terug gekeerd naar de Mediastad, en dat oudje is een ladderwagen van de Hilversumse brandweer uit 1949.
Lees meer over de geschiedenis van dit voertuig en over de overbrenging van de wagen van Hellevoetsluis naar Hilversum op de site van DudokFM. Foto’s van dit gebeuren staan niet alleen op dudokfmnieuws.punt.nl naar ook op www.flickr.com  en op  dikkemick.punt.nl
 
Lees meer...
Johannes Geradtsweg anno 1940
 
Als reactie op de foto van Gré ten Caat ontvingen wij van Jan Verboom een afbeelding van een ansichtkaart die, zo meldt Jan, in 1940 werd verstuurt maar waarschijnlijk al wat ouder is.
De foto van de Johannes Geradtsweg is genomen vanaf het viaduct boven aan de Noorderweg en kijkt richting Den Uylplein, aan de linkerzijde kijk je dus uit over de hei, richting Bussum.
Duidelijk te zien op de foto is de bebouwing, uiterst links op de foto staat een huis/boerderij, maar iets verder naar rechts hiervan is zelfs een heel reeks daken te zien.
 
Het Hilversum straatnamenboek geeft aan dat de Johannes Geradtsweg dateert van 1917, gezien de auto die staat afgebeeld op de ansichtkaart zal deze foto van medio jaren ‘30 zijn.
De ansichtkaart en ( beneden ) een detail met de bebouwing
Als je op de ansichtkaart <clickt> open je een grote afbeelding ervan in het fotoalbum
Lees meer...
De fietser aan de Johannes Geradtsweg anno 1930
 
Gré ten Caat kreeg van Frits de Rijk een mooie oude foto, waarop zijn vader staat afgebeeld op een racefiets, staande aan de Joh.Geradtsweg met op de achtergrond Hilversum-Noord, toen het nog niet bebouwd was.
De foto dateert van rond 1930.  
 
Het gekke is dat aan de horizon wel huizen, lijkt het wel, te zien zijn. De foto is genomen aan de J. Geradtsweg, ergens tussen de Snelliuslaan en de Jac.van Campenlaan -de enige plek waar een plantsoen is aan deze weg. 
 
In het straatnamenboek van Meijer staat dat de Erfgooiersstraat ook al rond 1917 is ontstaan. Of het toen al een straat of een zandpad was, is uit het boek niet op te maken. Het zou dus kunnen dat er toen al wat gewone huizen hier en daar stonden. In ieder geval geen flats zoals nu.
Misschien weet iemand hoe dit zit, stond er bebouwing op de achtergrond?
De Van Kretchmar van Veenlaan is pas in 1939 ontstaan, evenals de Berlagelaan, waar Gré woonachtig is, en die flats zijn pas eind jaren vijftig gebouwd.
Frits de Rijk is ook wel benieuwd, schrijft Gré aan Foto-van-Hilversum. Zijn vader is al overleden en een hele goeie vriend van zijn vader, die het zou kunnen weten , is helaas kort geleden ook overleden.
Wie weet  meer over de Joh. Geradtsweg en de bebouwing,  wie reageert?
 
Met vriendelijke groet,
Gré ten Caat
Lees meer...   (3 reacties)


Heimwee Express: Ode aan de legendarische Gooilijn
 
Met de Heimwee Express, zoals die elk laatste weekend van de maand rijdt van het voormalige Utrechtse station Maliebaan naar Hilversum en weer terug, gaat “het spoor” ruim 70 jaar terug in de tijd.
Het oude NS station Utrecht-Maliebaan, waarin  het Spoorwegmuseum gevestigd is in, was tot 1939 een van de belangrijkere stations van de oude HIJSM lijn, ook wel Gooilijn genoemd.


De Diesel III / Mat 34 anno 2010, maar zoals dat ook in 1935 had kunnen zijn op het station Maliebaan
 
Het traject, van de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij, werd in dienst genomen in 1874 met als stations en halteplaatsen: Utrecht Maliebaan, Utrecht Blauwkapel ( tot 1928), Groenekan West ( tot 1934 ). Nieuwe Wetering ( tot 1928 ), Maartensdijk ( tot 1941 ), Hollandsche Rading, Hilversum Amersfoortsche Straatweg ( tegenwoordig: Sportpark ) en Hilversum.
 
Oude ansichtkaart: Nog zonder elektrificering, de DEIII op de vooroorlogse Gooilijn
 
Met het in dienst stellen van een directe verbinding Hilversum – Utrecht CS in 1921 nam de belangrijkheid van de verbinding Hilversum Maliebaan af en werd station Maliebaan in 1939 gesloten voor passagierstreinen, vanaf 1953 heeft het gebouw zijn tegenwoordige bestemming: het Nationaal Spoorwegmuseum.
 
In de jaren ‘30 werden plannen gemaakt om het traject van Utrecht naar Hilversum te elektrificeren. Door het uitbreken van de 2e wereldoorlog, en daardoor het gebrek aan staal, moest de NS een alternatief bedenken en dat werden de beroemde betonnen portaal constructies, inmiddels bekend als Gotische Bogen en verheven tot monument. Het geëlektrificeerde traject werd op 4 mei 1942 geopend. De rijdraad was geen lang leven beschoren en de koperen rijdraden verdwenen aan het eind van de oorlog richting Duitsland. De bijzondere betonnen constructie bleek zo stevig dat de portalen, ook zonder rijdraad, fier overeind bleven staan. Op 3 augustus 1946 werd de bovenleiding op het traject weer opnieuw in dienst gesteld.
 
 
De Blauwe Engel ( Diesel I ) onder de Gotische Bogen in 2009 ( foto: J. Kooij )

Met de Heimwee Express heeft het spoorwegmuseum een ( zij het museale ) verbinding herstelt die  van 1874 tot 1939 een belangrijke verbinding was van het Gooi met station Maliebaan van het spoorwegknooppunt Utrecht. Dat reizigers met de Heimwee Express in Hilversum, anno 2010, niet kunnen uit- of overstappen is een klein schoonheidsfoutje. Pikant detail dat van het materieel dat de Heimwee Express rijdt er geen enkele trein bijzit die voor 1939 deze dienst echt gereden zou kunnen hebben, ook de Blokkendoos uit 1928 niet, want de lijn had toen nog geen bovenleiding.
 


de Blokkendoos ( Mat 24 ) als Heimwee Express op station Hilversum

Een stel dat deze lijn wel bereed staat, helaas niet rijvaardig, in het spoorwegmuseum, het 3-delige dieseltreinstel uit 1934, de DE III ook wel bekend als MAT 34. ( zie de bovenste 2 foto's )
Lees meer...   (6 reacties)

De Vitus toren in beeld, en de wegen er naar toe
 
De Toren van de Vituskerk is een typisch herkenningspunt in de “sky-line” van Hilversum. Van welke kant je ook komt, altijd staat hij daar om de weg te wijzen naar Hilversum. Dit markante herkenningspunt is, zoals het ook hoort bij een herkenningspunt, vrijwel vanuit heel Hilversum te zien.
Dat was in vroegere dagen al zo, 100 jaar geleden, en dat is altijd zo gebleven.
In deze fotocollage een bonte mengeling van historische foto’s en ansichtkaarten en recent fotomateriaal, met één centraal thema; daar prijkt in de verte de Vitus toren.
Of je nu de Beatrixtunnel in gaat, of je nu het centrum nadert over de Lage Naarderweg, of wandelt door de Koningsstraat, door de Langestraat of de Wernerlaan, over de Groest of het Schapenkamp, of je bent op de Emmastraat, altijd is hij aanwezig, de Vitus toren in het centrum van Hilversum.
Lees meer...   (5 reacties)
Ouwe zooi, wordt weer mooi

Hilversum blijft ons dorp met de vele tegenstellingen, fascinerend cultureel erfgoed contrasteren naast ( het door sommige als uiterst lelijk ervaren ) moderne bouwwerken.
Overheden en omroepen hebben Hilversum de laatste 70 a 80 jaar het moderne gezicht gegeven dat begon met Dudok en ( voorlopig nog niet.. ) eindigt met Beeld & Geluid op het Mediapark.
Hilversum kent ook dat andere gezicht, talrijke grote en kleine panden vaak uit de tijd dat Hilversum nog het dorp was van de schaapsherders, gebouwen die ons 100 of 200 jaar terug brengen in de tijd.
Er was een tijd dat Hilversum er vol mee stond, de lage boerderijen en arbeiderswoningen, veel is afgebroken en een klein deel is opgeknapt en bewaard gebleven om ons te herinneren aan de geschiedenis van het Gooi.
Ook in de recente geschiedenis is er het een en ander afgebroken en opnieuw opgebouwd.
In 1987 legde Gré ten Caat nog enkele beelden vast van het gebied rond de Zon- en Maanstraat, Kerkbrink en Langestraat, een gebied dat toen de naam droeg “Het Gat van Hilversum”.
Op een van deze foto’s goed te zien zijn de Spijkerpandjes op een nog open bouwterrein.
23 jaar later is alles geschiedenis, het gat is gevult met moderne winkelpanden, de Spijkerpandjes zijn gerenoveerd.  En Spijker? Die rijdt nu Saab.
De Witte Boerderij op de hoek  Zon en Maanstraat  v.a. de  Vaartweg bij Torenlaan  HiIversum  in 1987    (foto GtC) en verplaatst en gerestaureerd aan de Herenstraat in 2009 als onderdeel van het Laanstraatbuurtje (foto JB)

Lees meer...   (7 reacties)
Weer de Witte Winter,  deel  III
 
Weer die witte winter?  Jawel, ik kan het niet laten.
Op maandag  1 februari was Hilversum  weer wit deze winter en Nederland werd verrast met een top-10 notering in de langste-file-aller-tijden lijst.
‘s Morgens moest ik nog voor negenen aan de s’Gravelandseweg zijn, en ik had m’n camera bij me.
de s'Gravelandseweg met iets verderop het AKN gebouw.
Een van de zijstraten van de s’Gravelandseweg is de Laan van Vogelenzang met, tussen de villa’s gelegen, een vijver met bosschages.  Deze vijver met de er omheen gelegen begroeiing  gaf met de witte winterse bedekking een sprookjesachtige uitstraling.
Foto’s van de vijver aan de Laan van Vogelenzang, maar ook van de s’Gravelandseweg, de “sneeuwfile” op de Godelindeweg en van Dudok Revisted woonblokken aan de Jan van der Heydenstraat vindt je onder “lees meer” .
Geniet nog maar even, misschien duurt het weer 30 jaar tot de volgende witte winter.
Lees meer...   (1 reactie)
Koning winter regeert over Hilversum
 
Het is alweer 30 jaar geleden dat de winter zo wit, zo glad en zo koud was als deze winter van 2009-2010, al anderhalve maand lang ( het is nu eind januari ).
Half december brachten de weergoden al de eerste lading sneeuw, terwijl we nog herfst schreven. Een week later was het weer raak en Hilversum raakte weer bedolven onder een flink pak sneeuw, het smolt en kwam weer terug, en smolt weer. En kwam weer terug, inmiddels is het 31 januari, en de winter is nog steeds niet voorbij, ook de afgelopen dagen viel er weer verse sneeuw.
Hoogste tijd om op deze laatste dag van januari, op koopzondag, een wandeling te maken tezamen met mijn fototoestel. Wandel je mee??.................
de ruim 100 jaar oude huisjes aan de Koninginneweg, in het zonnetje
Lees meer...   (1 reactie)
Bijna 55 jaar geleden waren automobielen alleen voor de “happy few”, in het Gooi zijn er daarvan een paar meer dan in menig ander deel van Nederland.
En als die automobiel dan ook nog van de wat duurdere soort was, maakt dat de spoeling wat dunner, ik vraag mij dan ook af hoeveel van deze Mercedes modellen er rondreden hier in ’t Gooi en in Hilversum.
Deze advertentie van Mercedes dealer Gebroeders van  Kooy uit Baarn en Soest vermeldt geen aanschafprijs, dat hoefde ook niet in “die kringen”, maar vermeldt wel dat je er ook kunt inruilen en dat er steeds ruime keus gebruikte wagens voorradig is.
De advertentie stond in “Het Gooi en Ommeland” ( de tegenwoordige Gooi- en Eemlander ) op 24 december 1955… kon je jezelf nog gauw een Benz onder de boom zetten.
Lees meer...
Winterwonderland in "Hilverdorp"
 
Sneeuw is een niet geheel onbekend fenomeen in het jaargetij dat wij winter noemen.
Toch is sneeuw in november en december doorgaans een uitzondering in ons kikkerlandje.
Massaal gaat Nederland dan ook genieten als in 2009 er in december wel een pak sneeuw valt.
Op (koop) zondag 20 december neem ik mijn camera mee naar het stadscentrum en terwijl in door “het dorp” wandel begint weer het flink te sneeuwen, gelukkig kan mijn camera ertegen en maakte ik enkele heerlijke winterfoto’s.
Wandel mee door Hilversum in de sneeuw met deze sfeervolle fotoreportage
dit tafereel speelt zich af voor de voordeur van C&A
Lees meer...   (11 reacties)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl